W Walentynki warto wybrać się do…dietetyka

0
1365
2014-02-12-Centrum-dietetyczne-Naturhouse@Głogów-Kopia_zapasowa_zaproszenie głogowiak

Osiadły tryb życia, spożywanie zbyt dużej ilości mięsnych dań, ubogich w warzywa i owoce, jedzenie obfitych posiłków późnymi wieczorami i częste picie piwa oraz mocniejszych alkoholi, to główne przyczyny nadwagi. Dodatkowe kilogramy uprzykrzają pracę sercu, powodując niewydolność narządu. W dniu walentynek, którego serce jest symbolem, Dietetyk Naturhouse radzi jak dietą wzmocnić kruche serce.

Wszystkie zakochane pary oraz osoby troszczące się o swoich partnerów, matki z córkami i ojcowie z synami mogą skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej dla PAR. “W trakcie spotkania przeanalizuję dotychczasowy sposób odżywiania, zaproponuję korzystną dla zdrowia zmianę, dokonam pomiarów masy ciała, tkanki tłuszczowej i wody metabolicznej” – mówi Dietetyk Naturhouse Justyna Potulicka.

“Aby odchudzić nasze ciało i wzmocnić serce warto zastosować zbilansowaną dietę: pełnowartościową i lekkostrawną” – radzi dietetyk. Nasze uczucia wyrażamy również poprzez potrawy jakie serwujemy bliskim, więc kochajmy i gotujmy zdrowo.

“Z korzyścią dla serca i ciała przychodzą nam owoce i warzywa , które są bogate w błonnik oraz przeciwutleniacze chroniące serce” – dodaje dietetyk Naturhouse. Nie ulega wątpliwości, że odmładzają tętnice. Witamina A, C i E występujące licznie w warzywach i owocach, blokują przemianę „złego” cholesterolu LDL w formę szkodliwą dla tętnic. Warto zadbać o wystarczająca ilość błonnika, który hamuje nadmierny apetyt i tym samym sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Ponadto błonnik ma wpływ na utrzymanie cholesterolu na prawidłowym poziomie. 25 g błonnika dziennie to rekomendowane minimum, a idealny poziom to 35-40 g dziennie.

Należy pamiętać, iż dieta zdrowa dla serca nie musi być dietą ubogą w tłuszcze. Dieta obfitująca w kwasy tłuszczowe jednonienasycone przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i innych ryzyk chorób serca. A kwasy jednonienasycone to: oliwa z oliwek, avocado i orzechy, w tym głównie migdały.

“Jako dietetyk zalecam częste spożywanie ryb i kwasów tłuszczowych Omega 3 w nich zawartych, które zmniejszają ryzyko chorób serca, poprzez obniżanie „złego” cholesterolu i nadciśnienia”. Kwasy te również powstrzymują tworzenie się złogów miażdżycowych i skrzepów w naczyniach krwionośnych i w ten sposób są pomocne w leczeniu miażdżycy i zapobieganiu atakom serca. Najważniejsze źródła tych kwasów to tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, śledź) nasiona lnu i orzechy. Ryby są również bogate w koenzym Q10 który wpływa na utrzymaniu tętnic w dobrym stanie i tym samym zapobiega zawałom i udarom mózgu.

“Codzienna porcja herbaty zarówno zielonej jak i czarnej, zabezpiecza tętnice, wpływając na czynniki krzepnięcia krwi” – dodaje Dietetyk Naturhouse . Herbata zielona jest ponadto bogata w katechiny, zapobiegające zlepianiu się płytek z podobną siłą co aspiryna. Herbata wydaje się też blokować wbudowywanie cholesterolu LDL w ściany naczyń krwionośnych, co jest podstawą tworzenia się blaszek miażdżycowych.

Ważne, aby w codziennej diecie ograniczyć spożycie słodyczy i rafinowanego cukru, tłuszczy nasyconych i trans, oraz sól kuchenną.

Więcej porad na temat tego jak dobrać odpowiednią dietę do trybu życia będzie można uzyskać już 14 lutego w Centrum Dietetycznym Naturhouse, przy ul. Garncarskiej 36 w Głogowie.