Nowe miejsca dla przedszkolaków

0
1060

W Gminie Kotla powstały nowe miejsca dla przedszkolaków. 3 września bieżącego roku w oddziale przedszkolnym w Szkole Filialnej w Chociemyśli utworzono nową grupę, do której uczęszcza 25 dzieci.  Było to możliwe dzięki środkom z Europejskiego Funduszu Społecznego. Wartość projektu to ponad 107 tysięcy złotych. Fundusze unijne wystarczą na funkcjonowanie nowej grupy do lipca 2013 roku. Później jej prowadzenie i finansowanie przejmie Gmina Kotla.

25 dzieci w wieku od trzech do pięciu lat głównie z sołectwa Kozie Doły, Chociemyśl, Skidniów i Zabiele od września uczęszcza do nowej grupy, którą utworzono w oddziale przedszkolnym w Chociemyśli. Nowa grupa przedszkolna mogła zostać utworzona dzięki środkom z Unii Europejskiej. Głównym celem projektu pod nazwą “Nasze przedszkolaki” jest wyrównanie szans w dostępie do edukacji przedszkolnej poprzez utworzenie nowej grupy dla 25 dzieci (18 dziewczynek i 7 chłopców). Całkowita wartość projektu wynosi ponad 107 tysięcy złotych. Z Europejskiego Funduszu Społecznego na projekt pod nazwą “Nasze przedszkolaki” udało się uzyskać ponad 91 tysięcy złotych. Pozostała kwota, czyli ponad 16 tysięcy złotych to wkład własny Gminy Kotla. Nowa grupa w oddziale przedszkolnym w Chociemyśli finansowany przez pieniądze z Unii Europejskiej będzie funkcjonował do lipca 2013 roku. Później jej finansowaniem, przez co najmniej rok zajmie się Gmina Kotla.

Dla Gminy Kotla utworzenie nowej grupy przedszkolnej było bardzo ważnym zadaniem. Dlatego mimo, że w sierpniu bieżącego roku nie były jeszcze znane wyniki konkursu, podjęto ryzyko i przeprowadzono nabór dzieci do nowej grupy. Dzięki temu już od 3 września grupa 25 dzieci może chodzić do przedszkola. Pozyskane środki unijne pozwoliły także na dokończenie adaptacji pomieszczeń dla nowej grupy. Aktualnie przeprowadzane są procedury zapytań ofertowych na dostawę mebli, wyposażenia, pomocy dydaktycznych oraz zabawek. Ponadto w ramach projektu zapewnione jest wyżywienie dla dzieci, czyli drugie śniadanie w postaci zupy i dodatku formie na przykład jogurtu, serka homogenizowanego, drożdżówki, czy rogala.