Wysoki poziom cholesterolu prowadzi do miażdżycy naczyń krwionośnych i zagrażających życiu chorób układu krążenia. Jak można obniżyć cholesterol i cieszyć się zdrowiem? Specjaliści radzą zmianę diety i codziennych nawyków.
Cholesterol to związek tłuszczowy, który nie rozpuszcza się we krwi i krąży w naszym organizmie łącząc się z białkiem. Tak zwany „zły cholesterol” LDL ma niewielką gęstość i łatwo dostaje się do komórek, z których jego nadmiar odbierany jest przez tak zwany „dobry cholesterol” HDL czyli lipoproteiny o dużej gęstości. Transportują one nadmiar tłuszczu do wątroby, gdzie wykorzystywany jest on do wytwarzania żółci. Dzięki temu procesowi organizm sam reguluje sobie poziom cholesterolu i jego nadmiar naturalnie usuwa, a my możemy cieszyć się zdrowiem.
– Kłopot pojawia się, kiedy ten proces zostaje zaburzony i cholesterol typu LDL zaczyna odkładać się w tętnicach w postaci płytek miażdżycowych. Utrudniają one przepływ krwi prowadząc do poważnych chorób układu krążenia, dlatego tak istotne jest obniżenie poziomu cholesterolu – podkreśla Andrzej Bełda, lekarz Polkowickiego Centrum Usług Zdrowotnych.
Kiedy poziom cholesterolu jest za wysoki?
Prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego powinien wynosić poniżej 200 mg/dl, przy czym poziom powyżej 240 mg/dl jest sygnałem alarmowym. Natomiast poziom cholesterolu typu LDL powyżej 160 mg/dl świadczy o jego bardzo wysokim poziomie. Źródłami zaburzeń w gospodarce cholesterolowej są skłonności genetyczne, palenie nikotyny i brak codziennego ruchu, złe nawyki żywieniowe i nadwaga.
– Organizm samodzielnie wytwarza cholesterol, ale niemal 40% dostarczane jest ze spożywanego jedzenia. Głównym źródłem cholesterolu są tłuszcze zwierzęce, dlatego zalecam zmianę diety i aktywny tryb życia. Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i na stałe przejść na tzw. dietę śródziemnomorską obfitującą w ryby, warzywa i owoce oraz węglowodany. Powinniśmy ograniczyć czerwone mięso, tłuste podroby i wędliny, smalec, masło i tłustą wieprzowinę. Na obniżenie cholesterolu dobrze wpływa ograniczenie w codziennym menu zwierzęcego białka na rzecz lekkich posiłków zawierających kasze i warzywa. Na talerzu pozostawmy chudy biały ser i oliwę pozbywając się ciężkich żółtych serów, parówek, boczku czy kiełbasy – dodaje Andrzej Bełda.
Dieta zalecana na obniżenie cholesterolu
Aby cieszyć się zdrowiem warto sięgać po naturalne związki znajdujące się w spożywanych produktach i wspierające obniżenie złego cholesterolu Należą do nich czosnek, pyłek kwiatowy, lecytyna sojowa, kwas gamma – linolenowy występujący w wiesiołku, chude mięso, tłuste ryby zawierające kwasy omega 3, beta karoten, którego źródłem są takie warzywa jak marchew, zielona pietruszka, pomidory czy brokuły. Warto pamiętać, że jedna średniej wielkości marchewka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta karoten! Sojusznikiem w walce z cholesterolem jest również błonnik, którego źródłem są zielone warzywa, a zwłaszcza szpinak, fasolka szparagowa, zielony groszek, a także korzeń selera, pietruszki i marchewki. Specjaliści zalecają także dostarczanie organizmowi tzw. stanoli roślinnych znajdujących się w liściach warzyw i tłuszczach roślinnych oraz witamin: PP, C, E, B oraz przeciwutleniaczy, związków fenolowych i polifenoli. Ich źródłem są warzywa i owoce oraz pełne ziarna zbóż.
PCUZ.PL