Nie sposób wymienić wszystkie potrawy, które można było zobaczyć i skosztować podczas wczorajszej Powiatowej Prezentacji Tradycji Wielkanocnych. Przygotowane potrawy wielkanocne zachwycały smakiem i wyglądem, a przygotowane ozdoby – kunsztem artystycznym i oryginalnością. Podczas wczorajszej prezentacji kilkaset osób zwiedziło 32 stoiska wystawców z całego powiatu.
Wczoraj w Zespole Szkół Przyrodniczych odbyły się Powiatowe Prezentacje Tradycji Wielkanocnych. Wystawców i gości powitał starosta Rafael Rokaszewicz oraz dyrektorka szkoły Anna Lechowicz, która przedstawiła krótką historię tradycji wielkanocnych.
Stoiska z prezentacjami tradycyjnych potraw wielkanocnych zachwycały wyglądem, zapachem, a przede wszystkim smakiem. Zadziwiały pomysły na ile sposobów można przygotować jajko – symbol świąt wielkanocnych.
Potrawy na stole Koła Gospodyń Wiejskich z Potoczka wyglądały jak arcydzieła, których przygotowanie zajmuje bardzo dużo czasu, jednak Wanda Piotrowska wyprowadza nas z błędu – “To wcale nie zajmuje dużo czasu, tylko się tak wydaje. Większość potraw przygotować można w godzinę, a niektóre jeszcze krócej” – mówi z uśmiechem.
Oprócz przepysznych potraw można było zobaczyć, a także zakupić dekoracje, ozdoby i stroiki wielkanocne, które były prezentowane – “Każdy robi to co umie i przynosi” – mówi Wanda Urbaniak z klubu Seniorów działającym w parafii Miłosierdzia Bożego, którzy przygotowali stoisko z pięknymi pisankami i palmami wielkanocnymi.
Dla chętnych, którym samo oglądanie nie wystarczyło i sami chcieli nauczyć się wykonywać wielkanocne ozdoby, przygotowano warsztaty robienia palm wielkanocnych i kraszanek. Tradycyjnie prezentowany był ogródek wiosenny. Można było też podziwiać wystawę Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Przyrodniczej.
Całą imprezę uświetniły występy zespołów folklorystycznych z terenu powiatu głogowskiego, m.in. Skidniowianie, Przedmościanki, Pęcławianki czy też zespół Chaber.
W sumie na wczorajszej imprezie prezentowane były 32 stoiska. Jeszcze kilka lat temu specjalna komisja oceniała potrawy i przygotowane stoiska, które były potem nagradzane – “Nie możliwie jest wybranie tylko jednego zwycięzcy. To połączenie walorów estetycznych i smakowych daje niezwykłą kompozycję i powoduje, że wszystko jest przepyszne, dlatego wszyscy tutaj są zwycięzcami” – mówi starosta głogowski Rafael Rokaszewicz. Na zakończenie wszystkim uczestnikom wczorajszej prezentacji wręczono nagrody.