Kiermasz ciast

0
1245

W budynku warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie uczniowie sprzedawali ciastaW budynku warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie uczniowie sprzedawali ciasta.

Kiermasz organizowany jest co roku i cieszy się dużym zainteresowaniem głogowian – To jest już wieloletnia tradycja szkoły. Chcemy pokazać, jak kształcimy młodzież. Wszystko jest przygotowane przez uczniów klas trzecich i czwartych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie – mówi Małgorzata Długosz kierownik warsztatów szkolnych. Ciasta nie były jedyną atrakcją, jaka czekała na przybyłych – Oprócz tych wypieków mamy też dzisiaj stoły świąteczne, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na inne świąteczne okazje. Można później przygotować stół na święta według pomysłów młodzieży, która się u nas kształci – mówi Małgorzata Długosz

Można było nie tylko kupić ciasta, ale także wziąć przepis na wybrany wypiek – Jesteśmy życzliwi i dzielimy się pomysłami i przepisami – mówi Małgorzata Długosz.

W budynku warsztatów szkolnych Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie działa stołówka, gdzie można zjeść obiad przygotowany przez młodzież –  Mamy czynną stołówkę od poniedziałku do piątku. Młodzież przygotowuje posiłki i obsługuję naszych konsumentów -mówi Małgorzata Długosz.

Specjalnością szkoły i cieszącym się największą popularnością wypiekiem są pierniczki – Naszym słynnym wypiekiem cukierniczym w okresie Świąt Bożego Narodzenia są drobne pierniczki świąteczne. Pieczemy ich tysiące. Mamy taką klientkę, która zamówiła sobie na święta siedem porcji, czyli siedem kilogramów pierników. To jest nasza rekordzistka – dodaje.

Specjalnie dla państwa udostępniamy przepis na te pierniki. Składniki: 1 kg mąki + 30 dag mąki do podsypania, 30 dag smalcu, 3 jajka, 0,5 kg miodu, 1 szklanka cukru, przyprawa do pierników, 1 szklanka naparu z kawy, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki sody i 3 łyżeczki amoniaku. Sposób przyrządzenia: Smalec stopić z miodem, cukrem i przyprawą do pierników. Kakao ostudzić i dodać pozostałe składniki. Wymieszać, rozwałkować i wykrawać drobne pierniczki. Piec w temp. 160 – 180 stopni, od 10 do 15 minut. Polukrować lukrem (cukier puder rozprowadzić wrzątkiem).