Karp, pierogi, krokiety, barszcz z uszkami – to tylko wybrane potrawy, które znajdą się na stole wigilijnym. Nie może również zabraknąć na nim ciast. Specjalnie dla państwa prezentujemy przepis na sernik wiedeński, który poleca Pani Małgorzata Długosz, kierownik warsztatów w Zespole Szkół Ekonomicznych w GłogowieKarp, pierogi, krokiety, barszcz z uszkami – to tylko wybrane potrawy, które znajdą się na stole wigilijnym. Nie może również zabraknąć na nim ciast. Specjalnie dla państwa prezentujemy przepis na sernik wiedeński, który poleca Pani Małgorzata Długosz, kierownik warsztatów w Zespole Szkół Ekonomicznych w Głogowie
Spód biszkoptowy
3 jajka, 9 dag cukru, 9 dag mąki
Technika wykonania:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka – miksować na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec. Na upieczony spód wylać masę serową i piec ok. 115 – 130.
Masa serowa:
1,5 kg sera białego, 1,5 szklanki cukru, 10 jaj, 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, rodzynki, olejek pomarańczowy, 1,5 kostki margaryny
Technika wykonania:
Margarynę zmiksować z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce zmielonego sera – miksować. Do zmiksowanej masy serowej dodać budyń, proszek do pieczenia, olejek – miksować. Ubite na sztywną pianę białka i rodzynki dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Oto efekt końcowy:
Zrobienie i upieczenie prezentowanego przez Panią Małgorzatę sernika wiedeńskiego nie wychodzi drogo i łatwo się go robi. Wszystkim miłośnikom dobrych ciast bardzo polecamy ten przepis.