Karp – ryba, która większości zapewne kojarzy się tylko i wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. To właśnie w czasie wigilii karp króluje na niemal każdym polskim stole. Podawany jest na różne sposoby – w galarecie, smażony, czy z grilla. Jednak do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale karp będzie królował już w najbliższą sobotę (27 października). Wszystko to za sprawą Święta Wesołego Karpia, które obchodzone jest w Ostaszowie (gmina Przemków). Zostanie także zorganizowany konkurs na najlepszy produkt lokalny Wrzosowej Krainy.
Na terenie Gminy Przemków znajduje się kilka zbiorników wodnych. W stawach tych można spotkać wiele gatunków ryb słodkowodnych między innymi: karpie, okonie, czy szczupaki. Taka okolica przyciąga mieszkańców Gminy Przemków, którzy chętnie łowią ryby, a później przygotowują je na różne, ciekawe sposoby. I właśnie po to żeby wyłonić najciekawszy przepis zorganizowano konkurs na potrawę rybną z Wrzosowej Krainy. Konkurs ten odbędzie się już po raz piąty. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do najbliższego czwartku (25 października) osobiście w siedzibie Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania “Wrzosowa Kraina” przy ulicy Wesołej 12 b w Chocianowie lub pod numerem telefonu 500 206 128. Można także wysłać maila na adres: biuro@wrzosowakraina.pl. Do konkursu można zgłaszać potrawy wykonane z ryb słodkowodnych z regionu Gminy Przemków. Potrawy będą oceniane w trzech kategoriach: zupy rybne, ryby smażone i wędzone, zakąski i przystawki z ryb. Uczestnicy konkursu mogą zgłosić więcej niż jeden produkt w ramach jednej kategorii oraz mają prawo do zgłoszenia potraw do więcej niż jednej kategorii. Gotowe potrawy przygotowane na konkurs należy przynieść w najbliższą sobotę (27 października) w godzinach od 14.00 do 14.30 na Święto Wesołego Karpia, które odbywać będzie się w Gospodarstwie Agroturystycznym “Amazonka” w Ostaszewie (Gmina Przemków). Komisja konkursowa będzie oceniać potrawy pod względem smaku i aromatu, wyglądu oraz użycia lokalnych surowców i tradycyjności potraw. W konkursie przewidziane są dyplomy i nagrody rzeczowe dla najlepszych produktów. Dodatkową nagrodą będzie zgłoszenie potraw na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.