Tłumnie z koszyczkami do kościoła

0
1304
2014-04-18-swiecenie-pokarmow@Glogow-01

Dziś Wielka Sobota – dzień w którym większość z nas udaje się do kościoła, aby poświęcić pokarmy, które jutro znajdą się na stołach wielkanocnych. Chociaż każdy koszyk, pięknie przystrojony wygląda inaczej, w środku zazwyczaj znajdują się tradycyjne pokarmy, z których każdy symbolizuje co innego.

Wielka Sobota obchodzona jest nie tylko w kościele katolickim, ale także prawosławnym i protestanckim. W tym dniu, zwykle do południa, udajemy się do kościoła, aby poświęcić pokarmy przeznaczone na stół wielkanocny.

Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się już w VIII wieku, jednak do Polski dotarł dopiero w średniowieczu.

To co znajduje się w koszyku nie jest przypadkowe. Od wieków każdy produkt symbolizował co innego.

Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, a także pomyślność oraz dobrobyt. Do święcenia wystarczy włożyć małą czerstwą kromeczkę lub posmarowaną masłem.

Jajko symbolizuje płodność i odradzające się życie. Dzielenie się nim umacnia rodzinne więzi. Natomiast malowanie jajek wywodzi się z pogańskiego święta Jare, rozpoczynającego wiosnę.

Sól to symbol prostoty życia. Głównym jej zadaniem jest dodanie potrawom smaku oraz ochrona przed zepsuciem. Posiada również właściwości oczyszczające. Według pradawnych wierzeń odstraszała zło i siły nieczyste.

Pieprz odwołuje się do symboliki gorzkich ziół. Zazwyczaj święci się go w zmielonej postaci.

Chrzan to przede wszystkim oznaka ludzkiej siły. Jest pikantny w smaku i wyciska z oczu łzy. Najlepiej, gdy jego korzeń jest w kawałku. Kroi się go później na cienkie plasterki i częstuje gości.

Wędliny w koszyczku mają zapewnić zdrowie, płodność i dostatek całej rodzinie. Święci się przede wszystkim wyroby wieprzowe, czyli kawałek szynki, kiełbasy.

Ciasto pojawiło się w koszyczkach stosunkowo niedawno. Najczęściej wkładamy do koszyka niewielką babeczkę. Według tradycji ciasto należy przygotować samodzielnie, ponieważ symbolizuje nasze umiejętności i sprzyja ich pogłębianiu.

Często też w koszyku znajdują się baranki cukrowe, masło, sery a także czekoladowe zające i inne słodycze.

Zgodnie z tradycją, oprócz potraw, bardzo ważne jest również miejsce na bazie oraz bukszpan. Ich zielony kolor odwołuje się do nadziei. Bukszpan to nadzieja chrześcijan na zmartwychwstanie i nieskończoność ich życia. Koszyczek, przykryty białą serwetką i ozdobiony bukszpanem, symbolizuje radość którą trzeba się dzielić.