Dzisiaj (16 marca) od godziny 10.00 do 13.30 w Miejskim Ośrodku Kultury w Głogowie odbyło się sympozjum na temat Żywności Genetycznie Modyfikowanej, jej wpływu na organizm człowieka, plusach i minusach oraz wykorzystywaniu roślin z terenów Dolnego Śląska do produkcji ekologicznej żywności. Wykład dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych poprowadziła Monika Bronkowska. – Sympozjum jest uzupełnieniem konkursu “Czy wiesz, co jesz?”. Generalnie chodzi o rozpowszechnienie wiedzy wśród młodzieży, co tak naprawdę jemy. Chcemy żeby konsumpcja miała charakter świadomy. Były już różne tematy. Zajmowaliśmy się otyłością, teraz mówimy o GMO, ale też o probiotykach – mówi Wojciech Janisio, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie. Według dyrektora szkoły takie nieformalne lekcje w formie sympozjum czy konkursu są potrzebne dla uzupełnienia wiedzy. – Wiedza, którą młodzież pozyskuje na przedmiotach teoretycznych nie zawsze idzie w parze z praktyką. Czasami dobrze jest żeby o tym jak się prawidłowo żywić powiedział ktoś z Uniwersytetu, ktoś, kto ma autorytet – tłumaczy Wojciech Janisio.