Ryby są zdrowe i należy je jeść codziennie. O tym mówią nam dietetycy i ogólnopolska kampania pod nazwą “Ryba wpływa na wszystko”. Ryby są źródłem białka, a tłuszcz rybi jest zdrowszy niż tej zwierzęcy. W rybach znajduje się także kwasy omega – 3, które wzmacniają odporność i łagodzi stany zapalne. W czasie świąt na pewno na naszym stole królują ryby – głównie karp. Ryby także królowały w ubiegły czwartek (20 grudnia) w Zespole Szkół Ekonomicznych imienia Jana Pawła II w Głogowie. W tym dniu w “ekonomiku” odbył się konkurs dla klas o profilu gastronomicznym pod nazwą “Potrawy z ryb”. – W naszym konkursie brało udział osiem zespołów. Uczniowie przynosili swoje produkty i musieli wykonać potrawę z ryb. To był ich wybór, jaką rybę przyrządzali i według jakiego przepisu. Liczył się sposób wykonania, sposób zaprezentowania i oczywiście smak potrawy. Uczniowie dokonywali różnych wyborów i tak mamy tu dorsza, łososia, czy karpia. Jury miało trudne zadanie, bo poziom był bardzo wysoki. Wygrał łosoś w sosie limonkowo – śmietanowym z krewetkami i ratatują – mówi Małgorzata Długosz, kierownik warsztatów szkolnych Zespołów Szkół Ekonomicznych imienia Jana Pawła II w Głogowie.
– Przepis wymyśliłyśmy same. Szukałyśmy i mieszałyśmy smaki – mówią Monika Ludwisiak i Paulina Sikora, zwyciężczynie konkursu pod nazwą “Potrawy z ryb”. – Wybrałyśmy dorsza, bo karp w czasie świątecznym jest taki bardziej pospolity – mówią Monika Misiura i Magda Baran. – W czasie konkursu spotkaliśmy się z przepisami nowymi, które pewnie wykorzystam u siebie w domu – mówi Justyna Chmielewska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomicznych w Głogowie.
Przepis na zwycięskie danie, czyli łososia w sosie limonkowo – śmietanowym z krewetkami i ratatują możne znaleźć na łamach portalu TutajGLOGOW.