ZSE zaprasza na finał konkursu o żywieniu

0
1292

Czy wiesz co jesz? – pod taką nazwą odbywa się powiatowy konkurs, w którym udział wezmą reprezentanci głogowskich szkół. Całości przyświeca hasło „Bezpieczeństwo żywienia i żywności”, wokół którego krążyć będą kolejne konkurencje, przy pomocy których w głogowskim Zespole Szkół Ekonomicznych wyłonieni zostaną laureaci prozdrowotnej rywalizacji.

Pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorów racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, a także rozszerzenie wiedzy na temat savuarie-vivre ,,przy stole” – to tylko niektóre z celów, jakie przyświecają powiatowemu konkursowi, w którym już jutro, 13. marca udział wezmą uczniowie głogowskich szkół.

W dobie nieustającego pośpiechu, próbie dążenia za coraz to nowszymi modami i wymaganiami płynącymi z otocznia, często nie poświęcamy wystarczającej uwagi na to, co i jak jemy. Wszechobecne jedzenie typu fast food, automaty ze słodyczami w szkołach, przekąski o składzie mocno dyskusyjnym, wypełnione ulepszaczami i cukrem w rozmaitej postaci – niestety tak często wygląda nasz posiłek. Zatem „czy wiesz co jesz”?

Na to pytanie odpowiedzi szukać będą uczniowie głogowskich szkół podczas jutrzejszego finału konkursu pod hasłem „Bezpieczeństwo żywienia i żywności”.

W pierwszej części konkursu uczestnicy rozwiążą test, natomiast w drugim jego etapie odbędą się konkurencje dotyczące następujących zagadnień:

  • racjonalne odżywianie
  • owoce i warzywa, przyprawy
  • zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, zastawa stołowa)
  • składanie serwetek.

Tematyka prozdrowotna pomoże przybliżyć uczestnikom konkursu to, w jaki sposób należy właściwie się odżywiać, na co zwracać uwagę, ale również zastanowić się nie tylko nad tym co, ale i jak jemy.

Trzecia część konkursu odbędzie się w formie quizu, w którym pytania przygotowane zostały na podstawie wskazanej wcześniej literatury. Spodziewać się zatem można pytań z zagadnień takich, jak:

  • Racjonalne odżywianie
  • Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet)
  • Żywność bezpieczna- przechowywanie, zanieczyszczenia żywności, przechowywanie żywności, dodatki do żywności.
  • Czytanie etykiet na opakowaniach.

Podczas konkursu zostanie również wygłoszona prelekcja na temat „Co mówią nam etykiety produktów spożywczych” oraz odbędzie się degustacja potraw sporządzonych przez uczniów ”ekonomika” wraz z szefem kuchni Bonduelle Tomaszem Bocianem.

Program:

  • 9.00-9.25 – powitanie uczestników, rozwiązywanie testu przez
  • 9.30-10.30 – I część -zadania konkursowe
  • 10.40-11.10 – wykład na temat. Jak czytać etykiety produktów spożywczych-
    Pani mgr Agnieszka Maciszewska
  • 11.15- 12.15 – Quiz- finał konkursu
  •                     potraw gotowanych wspólnie z uczniami z produktów firmowych,
  •                     spotkanie z szefem kuchni Bonduelle, połączone z degustacją
  • 12.15  – wręczenie nagród i dyplomów.

Powiatowy Konkurs „Czy wiesz co jesz?” pod hasłem „Bezpieczeństwo żywienia i żywności” objęty został patronatem Starosty Głogowskiego Jarosława Dudkowiaka oraz Prezydenta Miasta Głogowa Rafaela Rokaszewicza oraz Prezes ”Społem” PSS, Magdaleny Zgondek. Konkurs odbędzie się w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.