Łosoś według przepisu uczennic Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie

0
1152

23-12-2012-losos-przepisJuż dzisiaj (24 grudnia) rozpoczną się święta Bożego Narodzenia. Gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda zasiądziemy do kolacji wigilijnej. Na stole powinno pojawić się dwanaście potraw, a królem powinien być karp. Jednak, jeśli ktoś nie lubi karpia lub ma ochotę na nieco odmiany może przyrządzić na przykład łososia. Doskonałego łososia potrafią zrobić uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie, Monika Ludwisiak i Paulina Sikora. Dziewczyny zdobyły pierwsze miejsce w szkolnym konkursie dla klas o profilu gastronomicznym pod nazwą “Potrawy z ryb”. My prezentujemy przepis na łososia w sosie śmietanowo – limonkowym z krewetkami i ratatują. Może warto żeby znalazł się on na wigilijnym stole?

Składniki:

Do przygotowania łososia potrzebne będą: filet z łososia, suszone pomidory, ser feta, szpinak, oliwa z oliwek, masło, sól i pieprz.

Do przygotowania sosu potrzebne będą: rosół, śmietana 33 %, krewetki koktajlowe, zioła (pietruszka i koper), limonka oraz pomidor.

Aby przygotować ratatuj należy przygotować: trzy rodzaje papryki, bakłażan, cukinie, czerwoną cebulę, odrobina whisky, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Potrzebne będą także ziemniaki, jedno żółtko oraz curry.

Sposób przygotowania:

Łosoś: Z fileta łososia odcinamy skórę następnie przecinamy go na dwie części posypując solą i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paski i mieszamy to wszystko razem ze szpinakiem. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na naszego łososia i zawijamy w kawałki. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Kładziemy na patelnie łososia i smażymy go na małym ogniu. Ryby nie przewracamy tylko, co jakiś czas podlewamy. Następnie wsadzamy go do piekarnika i także od czasu do czasu podlewamy, aby nie wyschnął. Łososia należy piec w temperaturze 180 stopni.

Sos: Do rondelka wlewamy trochę rosołu. Do tego dodajemy krewetki. Całość gotujemy. Następnie wszystko zalewamy śmietaną. Czekamy aż sos nam się zredukuje. Wtedy dodajemy sok z limonki oraz posiekany koperek i pietruszkę. Pomidory wrzucamy do wrzącej wody, nacinamy na górze i na dole i ściągamy skórę. Pomidory (bez miąższu) kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.

Ratatuj: Bakłażany kroimy na cztery części, wycinamy z nich miąższ i kroimy w diamenty. Paprykę kroimy w diamenty, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko razem wrzucamy na patelnie i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy odrobinę whisky (1 łyżeczka). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa trochę zmiękną całą zawartość patelni przekładamy do piekarnika, aby tam odparowało w 180 stopniach.

Ziemniaki: Gotujemy ziemniaki i robimy z nich purée. Ziemniaki podsmażamy w rondelku dodając jedno żółtko i przyprawę curry. Wszystko podsmażając doprowadzamy do jednolitej konsystencji – musimy intensywnie mieszać, aby żółtko się nam nie ścięło. Następnie tak przygotowaną masę przekładamy do małych foremek i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach tak długo aż nie zobaczymy, że masa się zarumieniła.

Smacznego!

23-12-2012-losos-przepis-2Przepis jest autorstwa Moniki Ludwisiak i Pauliny Sikory. – Szukałyśmy i mieszałyśmy smaki. Połączyłyśmy to, co znalazłyśmy w Internecie z tym, co robi się u nas w domu. To był trochę eksperyment, ale danie wyszło i jesteśmy zadowolone – mówią dziewczyny.