Składniki:
Do przygotowania łososia potrzebne będą: filet z łososia, suszone pomidory, ser feta, szpinak, oliwa z oliwek, masło, sól i pieprz.
Do przygotowania sosu potrzebne będą: rosół, śmietana 33 %, krewetki koktajlowe, zioła (pietruszka i koper), limonka oraz pomidor.
Aby przygotować ratatuj należy przygotować: trzy rodzaje papryki, bakłażan, cukinie, czerwoną cebulę, odrobina whisky, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Potrzebne będą także ziemniaki, jedno żółtko oraz curry.
Sposób przygotowania:
Łosoś: Z fileta łososia odcinamy skórę następnie przecinamy go na dwie części posypując solą i pieprzem. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory suszone kroimy w paski i mieszamy to wszystko razem ze szpinakiem. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na naszego łososia i zawijamy w kawałki. Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy masło. Kładziemy na patelnie łososia i smażymy go na małym ogniu. Ryby nie przewracamy tylko, co jakiś czas podlewamy. Następnie wsadzamy go do piekarnika i także od czasu do czasu podlewamy, aby nie wyschnął. Łososia należy piec w temperaturze 180 stopni.
Sos: Do rondelka wlewamy trochę rosołu. Do tego dodajemy krewetki. Całość gotujemy. Następnie wszystko zalewamy śmietaną. Czekamy aż sos nam się zredukuje. Wtedy dodajemy sok z limonki oraz posiekany koperek i pietruszkę. Pomidory wrzucamy do wrzącej wody, nacinamy na górze i na dole i ściągamy skórę. Pomidory (bez miąższu) kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Ratatuj: Bakłażany kroimy na cztery części, wycinamy z nich miąższ i kroimy w diamenty. Paprykę kroimy w diamenty, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko razem wrzucamy na patelnie i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy odrobinę whisky (1 łyżeczka). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa trochę zmiękną całą zawartość patelni przekładamy do piekarnika, aby tam odparowało w 180 stopniach.
Ziemniaki: Gotujemy ziemniaki i robimy z nich purée. Ziemniaki podsmażamy w rondelku dodając jedno żółtko i przyprawę curry. Wszystko podsmażając doprowadzamy do jednolitej konsystencji – musimy intensywnie mieszać, aby żółtko się nam nie ścięło. Następnie tak przygotowaną masę przekładamy do małych foremek i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach tak długo aż nie zobaczymy, że masa się zarumieniła.
Smacznego!