“Śniadanie daje moc”. Głogowscy uczniowie w roli kucharzy.

0
1586
2013-11-09-sniadanie-daje-moc-@sp14-@Glogow-fot.D.Jeczmionka-IMG_8220-001

 “Śniadanie daje moc” – pod takim hasłem najmłodsi uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 14, obchodzili Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W tym dniu, który obchodzony był 8 listopada, uczniowie ubrani w fartuszki i czapki, przygotowywali kolorowe kanapki. Dowiedzieli się przy tym jak ważne jest rozpoczęcie dnia od zjedzenia śniadania.

8 listopada jest Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji w Szkole Podstawowej nr 14 uczniowie najmłodszych klas, obchodzili Dzień Zdrowego Śniadania. O tym, że poranny posiłek jest najważniejszy, gdyż zapewnia energię na cały dzień, nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak mimo tego, wiele osób, zwłaszcza dzieci rozpoczynają dzień bez śniadania, albo też nie biorą ze sobą do szkoły drugiego śniadania. Dolegliwości odczuwane przez głodnego ucznia to zmęczenie, ospałość, zaburzenia termoregulacji, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego zgłaszane jako bóle brzucha. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy – przekonują lekarze.

Dlatego powstał program edukacyjny – Śniadanie Daje Moc, w którym pomysłodawcy projektu zachęcają nauczycieli i rodziców uczniów klas I – III szkół podstawowych do obchodzenia, 8 listopada jako Dnia pod hasłem “Śniadanie Daje Moc”.

Właśnie taki dzień, Dzień Zdrowego Śniadania, był obchodzony wczoraj w Szkole Podstawowej nr 14 w Głogowie. Uczniowie klas edukacji wczesnoszkolnej I – III, solidnie przygotowali się do tego wydarzenia. Ubrani w fartuszki oraz czapki na głowach, przygotowywali zdrowe kanapki, i wyglądali przy tym jak prawdziwi kucharze. Na lekcję została także zaproszona szkolna pielęgniarka, która przeprowadziła pogadankę o zdrowym żywieniu.

“Uczniowie, przy nieocenionej pomocy rodziców i wychowawców, przygotowywali urozmaicone, kolorowe oraz bardzo zdrowe, kanapki, które następnie zjedli z wielkim apetytem, oczywiście poczęstowali także innych uczniów naszej szkoły. Było naprawdę smacznie” – mówi Renata Pyziak, koordynator klas I – III i organizatorka tego wydarzenia.

Według badań (wywiady z wychowawcami klas 1-6 szkół podstawowych) przeprowadzonych w kwietniu 2011 r. przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie firmy Danone i Banków Żywności: – w blisko 40% klas 1-6 w polskich szkołach podstawowych są dzieci, które nie jedzą drugiego śniadania, – prawie ćwierć miliona (220 tys.) dzieci szkół podstawowych odżywia się w sposób niewystarczający dla ich prawidłowego rozwoju, np. wychodzą z domu bez śniadania, przychodzą do szkoły bez drugiego śniadania, nie jedzą codziennie obiadu, – ok. 130 tys. uczniów szkół podstawowych w Polsce skarży się z powodu niedożywienia.

2013-11-09-sniadanie-daje-moc-@sp14-@Glogow-fot.D.Jeczmionka-IMG_8217-001

2013-11-09-sniadanie-daje-moc-@sp14-@Glogow-fot.D.Jeczmionka-IMG_8214-001