Festiwal Smaków Świata i Regionu-będzie pysznie i różnorodnie

0
1677

Kuchnia włoska, meksykańska a może amerykańska? Tradycyjne czy wegańskie burgery? Takie dylematy czekają głogowian już w najbliższy weekend. Nadchodzi Festiwal Smaków Świata i Regionu. I zgodnie z nazwą będzie naprawdę światowo! Kuchnie na kółkach serwują nietuzinkowe jedzenie , które powinno zadowolić podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.Te potrawy nie tylko wyśmienicie smakują, ale i pięknie wyglądają. Na jeden dzień można zapomnieć o liczeniu kalorii by oddać się w pełni tej kulinarnej rozkoszy. Zapowiada się naprawdę smakowita uczta…

Już w najbliższy weekend na Marinie zaparkują między innymi:

Patati Patatacoś dla wielbicieli wykwintnych smaków. To niezwykle finezyjna kuchnia francuska, food truck prowadzony przez Francuzkę Nadege. W ofercie między innymi: kalmary, krewetki i żabie udka.

Pasibus– największa legenda polskiego Street-Foodu i Mistrz Polski burgerów.

Las Vegas– pyszny, zdrowy i w pełni wegański Food Truck – wegańskie burgery, tortille, wegańskie i bezglutenowe ciasta. Po raz pierwszy w Głogowie!

Panczobus– kuchnia teksańsko-meksykańska.

Jadło na kółkach– specjaliści od hod-dogów. Wymyślają je i serwują na wiele sposobów i bynajmniej nie jest to tylko bułka z parówką!

Berliner kebab– najlepsze mięso przygotowywane według tureckiej receptury.

Skrzydłowóz-  specjalista kuchni amerykańskiej- skrzydełka z kurczaka w stylu Buffalo wings, frytki i sosy własnej produkcji.

Toscania &Grill- włoski kulinarny koncept z Opola, serwuje grillowane pszenne placki zwane piadinią.

O bulwa– wyjątkowe frytki belgijskie, grubsze od tych tradycyjnych, chrupiące, smażone w łoju wołowym- czemu zawdzięczają swój niepowtarzalny smak i delikatność.

Zlote paluchy Churros–  15cm, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku paluchy zrobione z ciasta, podawane na słodko: posypane cukrem pudrem, cynamonem lub sosem (nutella, biała czekolada, karmel, ciemna czekolada).

Letni kredens– amerykańska kuchnia o żydowskich korzeniach-w menu kanapki z najwyższej jakości wołowiną,przygotowywane według receptury przywiezionej zza oceanu, produkowane metodą low&slow- tygodniowe marynowanie, wędzenie oraz gotowanie na parze.

A dla wszystkich wielbicieli trunków z procentami- prawdziwy rarytas. 28 i 29 kwietnia będzie można poznać smak przedwojennego, głogowskiego piwa.

28 i 29 kwietnia Zlot Food Truck- Marina Głogów.

Wydarzenie pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Dolnośląskiego, Cezarego Przybylskiego.