Czy wiesz co jesz? – pod taką nazwą odbywa się powiatowy konkurs, w którym udział wezmą reprezentanci głogowskich szkół. Całości przyświeca hasło „Bezpieczeństwo żywienia i żywności”, wokół którego krążyć będą kolejne konkurencje, przy pomocy których w głogowskim Zespole Szkół Ekonomicznych wyłonieni zostaną laureaci prozdrowotnej rywalizacji.
Pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorów racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, a także rozszerzenie wiedzy na temat savuarie-vivre ,,przy stole” – to tylko niektóre z celów, jakie przyświecają powiatowemu konkursowi, w którym już jutro, 13. marca udział wezmą uczniowie głogowskich szkół.
W dobie nieustającego pośpiechu, próbie dążenia za coraz to nowszymi modami i wymaganiami płynącymi z otocznia, często nie poświęcamy wystarczającej uwagi na to, co i jak jemy. Wszechobecne jedzenie typu fast food, automaty ze słodyczami w szkołach, przekąski o składzie mocno dyskusyjnym, wypełnione ulepszaczami i cukrem w rozmaitej postaci – niestety tak często wygląda nasz posiłek. Zatem „czy wiesz co jesz”?
Na to pytanie odpowiedzi szukać będą uczniowie głogowskich szkół podczas jutrzejszego finału konkursu pod hasłem „Bezpieczeństwo żywienia i żywności”.
W pierwszej części konkursu uczestnicy rozwiążą test, natomiast w drugim jego etapie odbędą się konkurencje dotyczące następujących zagadnień:
- racjonalne odżywianie
- owoce i warzywa, przyprawy
- zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, zastawa stołowa)
- składanie serwetek.
Tematyka prozdrowotna pomoże przybliżyć uczestnikom konkursu to, w jaki sposób należy właściwie się odżywiać, na co zwracać uwagę, ale również zastanowić się nie tylko nad tym co, ale i jak jemy.
Trzecia część konkursu odbędzie się w formie quizu, w którym pytania przygotowane zostały na podstawie wskazanej wcześniej literatury. Spodziewać się zatem można pytań z zagadnień takich, jak:
- Racjonalne odżywianie
- Zachowanie się przy stole podczas spożywania posiłków (dobór sztućców, kieliszków, składanie serwet)
- Żywność bezpieczna- przechowywanie, zanieczyszczenia żywności, przechowywanie żywności, dodatki do żywności.
- Czytanie etykiet na opakowaniach.
Podczas konkursu zostanie również wygłoszona prelekcja na temat „Co mówią nam etykiety produktów spożywczych” oraz odbędzie się degustacja potraw sporządzonych przez uczniów ”ekonomika” wraz z szefem kuchni Bonduelle Tomaszem Bocianem.
Program:
- 9.00-9.25 – powitanie uczestników, rozwiązywanie testu przez
- 9.30-10.30 – I część -zadania konkursowe
- 10.40-11.10 – wykład na temat. Jak czytać etykiety produktów spożywczych-
Pani mgr Agnieszka Maciszewska - 11.15- 12.15 – Quiz- finał konkursu
- potraw gotowanych wspólnie z uczniami z produktów firmowych,
- spotkanie z szefem kuchni Bonduelle, połączone z degustacją
- 12.15 – wręczenie nagród i dyplomów.
Powiatowy Konkurs „Czy wiesz co jesz?” pod hasłem „Bezpieczeństwo żywienia i żywności” objęty został patronatem Starosty Głogowskiego Jarosława Dudkowiaka oraz Prezydenta Miasta Głogowa Rafaela Rokaszewicza oraz Prezes ”Społem” PSS, Magdaleny Zgondek. Konkurs odbędzie się w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie.