12 grudnia 2013 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II odbył się konkurs pod hasłem „Potrawy z ryb słodkowodnych”. Do rywalizacji stanęło 9 dwuosobowych drużyn. Zwycięzcy będą reprezentować szkołę w kulinarnym konkursie organizowanym w Gorzowie Wielkopolskim. Wyniki zostaną ogłoszone 20 grudnia.
Wczoraj w Zespole Szkół Ekonomicznych odbył się tradycyjny już konkurs przedwigilijny na potrawę z ryby słodkowodnej. W konkursie, zorganizowanym na warsztatach szkolnych, startowało 9 drużyn 2-osobowych. Szkolny konkurs był eliminacją do konkursu kulinarnego, który odbędzie się wiosną w Gorzowie – “Eliminacje szkolne miały na celu wyłonienie drużyny, która będzie reprezentowała szkołę w kulinarnym konkursie międzyregionalnym w Gorzowie Wielkopolskim” – informuje Wojciech Janisio, dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych.
W konkursie oceniany był stopień trudności, technika wykonania, przestrzeganie BHP, estetyka podania, dekoracje zgodne z najnowszymi trendami.
Organizatorami i jednocześnie członkami komisji były: Beata, Barbara Tylak oraz Justyna Chmielewska, a degustował cały zespół nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 20 grudnia na jasełkach szkolnych, podobnie jak wyników konkursu na Najpiękniej Nakryty Stół.
W konkursie wzięło udział 9 zespołów dwuosobowych, tj.:
1.Karolak Natalia, Żydlewicz Klaudia – kl. IV e
2. Drab Beata, Walczuk Karolina – kl. IV e
3. Kwoka Ewelina, Myślińska Sylwia – kl. IV e
4. Zuchmańska Katarzyna, Marcinowska Aleksandra – kl. IV e
5. Karmelita Magda kl. II a, Budzinowski Marek – kl. Ia
6.Bęben Kamil, Adamczyk Damian – kl. I a
7.Lewicka Alicja, Stephan Olimpia – kl. IIIe
8.Momot Patrycja, Kozak Paulina – kl. IIIe
9.Ludwisiak Monika, Sikora Paulina – kl. IIe