„Kotylion inspirowany tradycją”

0
135

12 października 2018 r. podczas otwarcia wystawy „Gmina Lubin wczoraj i dziś”, rozstrzygnięty został gminny konkurs rękodzielniczy na „Kotylion inspirowany tradycją”. W 100– lecie odzyskania niepodległości Ośrodek Kultury Gminy Lubin przybliżył  tajniki kultury regionu i tradycji przodków poprzez  popularyzację najbardziej wartościowej i ciągle żywej spuścizny regionalnej oraz najciekawszych dziedzin rękodzieła ludowego.

Historia kotylionu sięga XIX w., jednak z upływem lat jej znaczenie się zmieniło. Początkowo wykonane z różnokolorowych wstążek rozetki były elementami zabawy tanecznej z języka francuskiego nazywanej kotylion. Polegała ona na losowaniu ozdoby i wyszukiwaniu na sali balowej partnera lub partnerki z taką samą rozetką. Biało-czerwone kotyliony są dziś nieodłącznym elementem obchodów Dnia Niepodległości.

Oryginalne prace, które spłynęły do Ośrodka Kultury Gminy Lubin inspirowane były zarówno tradycją przodków (m.in. herb Sas) jak i tradycją regionu (m.in. kotylion z regionu Rzeszowa). Każdy kotylion posiadał obowiązkowy element barw narodowych. Niezwykłe prace zostały wykonane własnoręcznie różnymi technikami z zakresu szydełkowania, prac na drutach oraz haftu. Mogliśmy podziwiać kotyliony wykonane z frywolitkirodzaju koronki artystycznej, kordonku – skręconej ozdobnej nitki jedwabnej lub bawełnianej czy metodą haftu krzyżykowego.

Pomysłowość, kunszt i precyzja wykonania skłoniła Jury powołane przez Organizatora do przyznania wszystkim uczestniczkom równorzędnych pierwszych miejsc, prezentów rzeczowych nawiązujących do polskiej tradycji ludowej  oraz  gratyfikacji finansowej.

Laureatkami konkursu zostały panie: Grażyna Balewicz ze Składowic, Elżbieta Białosiewicz z Chróstnika, Halina Chrąchol z Krzeczyna Wielkiego, Maria Galuba z Siedlec, Beata Kułak-Zyga z Karczowisk, Romualda Marciniak z Karczowisk, Janina Mucha z Chróstnika, Katarzyna Ożyńska-Lebiedzińska z Liśca, Gabryela Razowska z Krzeczyna Małego.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.