Akademia Rycerska modernizacją roku

0
476

Sale Królewska i Maneżowa w legnickiej Akademii Rycerskiej, zajęły drugie miejsce w internetowym plebiscycie, w kategorii „Zabytki”. 

W imieniu mieszkańców, 24 sierpnia na gali finałowej w Warszawie, nagrody i wyróżnienia odbierał prezydent Tadeusz Krzakowski.

– Akademia Rycerska zabłysnęła w Warszawie – mówił prezydent Tadeusz Krzakowski. – W konkursie Modernizacja Roku 2015 odebrałem nagrodę specjalną prof. Wiktora Zina. Doceniono też naszą aktywność w internecie i udaną kampanię promocji naszych nominacji – za to była kolejna nagroda. Bardzo nas również cieszy pierwsze miejsce w plebiscycie i nagroda dla Legnickiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w kategorii rewitalizacji obszarów urbanistycznych, za przebudowę historycznego muru na kolumbarium na Cmentarzu Komunalnym – dodał prezydent. – Dziękuję też internautom za prawie dwa tysiące głosów oddanych na legnickie inwestycje. To też Państwa sukces oraz osób, które modernizowały nasze obiekty.

Plebiscyt nagradza najciekawsze rozwiązania i dokonania budowlane w zakresie modernizacji, remontów, renowacji czy adaptacji.

Sala Królewska restaurowana była pod wnikliwym okiem konserwatorów i profesjonalnych renowatorów. Rekonstrukcją i odnową wystroju sztukatorskiego, utrzymanego w stylizacji secesyjno-rokokowej, zajmowali się najwyższej klasy polscy specjaliści. Gdyby wszystkie odrestaurowane elementy sztukaterii zdobiące Salę Królewską ułożono w linii prostej, jej długość miałaby ponad 10 kilometrów. To imponujące rozmiary zdobień. Imponująca jest również kubatura Akademii Rycerskiej. Mało kto wie, że jest ona większa od przestrzeni Zamku Królewskiego w Warszawie.

Położona na parterze gmachu Akademii Rycerskiej Sala Maneżowa, jest z kolei całkowicie dostosowana do swej funkcji koncertowej. Posiada najlepsze w regionie walory akustyczne, dzięki specjalistycznym panelom, tynkom i aparaturze. Utrzymana jest w nowoczesnym stylu, doskonale komponującym się z zabytkowym charakterem wnętrza.

Kolumbarium ze 178 niszami urnowymi powstało przy głównej alei cmentarnej w miejscu, gdzie stał stary, zniszczony mur, ogradzający niegdyś dawną nekropolię. Właśnie ten mur został częściowo rozebrany i wzniesiono na nim nową konstrukcję. W centralnym odcinku obiektu zlokalizowano część celebralną, przy której odprawiane są nabożeństwa pogrzebowe. Zainstalowano też stylowe latarnie i kamery monitoringu.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.